South Beach -dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 7.3.2019 / 1 kommenttia

south-beach-dieetti_0
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Tämä korkeaproteiininen ruokavalio rajoittaa hiilihydraattien nauttimista ensimmäisessä vaiheessaan, mutta toisessa vaiheessa niitä saa taas syödä kohtuudella. South Beach -dieettikirjan kirjoitti lääketieteen tohtori A. Agatston, ja se kipusi New York Timesin bestseller-listalle. Dieetti on hieman sallivampi versio vähähiilihydraattisesta ja proteiinipitoisesta ruokavaliosta.

South Beach -dieetti koostuu kolmesta vaiheesta. Alkuvaiheessa vähennetään kaikkia hiilihydraatteja, joista hyvät eli hitaat otetaan vähitellen takaisin ruokavalioon. Proteiinia saadaan kalasta, kanasta, kalkkunasta, vähärasvaisesta vasikanlihasta, porsaanlihasta, naudasta, lampaasta, jogurtista ja vähärasvaisista juustoista, rasvoja puolestaan pähkinöistä ja oliivi-, rypsi- ja maapähkinäöljystä sekä toisinaan myös välipaloista. Annoskokojen säätely on tärkeää, ja kokojyvätuotteita ja alhaisen glykeemisen indeksin ruokia kannustetaan suosimaan.

Dieetin kanden ensimmäisen viikon aikana saa nauttia vähärasvaista punaista lihaa, kanaa, kananmunia ja kananmunankorviketta, kalaa ja oliiviöljyä. Hiilihydraatteja saa lähinnä vihanneksista, salaatista, pähkinöistä ja pienistä määristä vähärasvaista maitoa.

Vaiheessa 2 aletaan taas nauttia muitakin hiilihydraatteja, joilla on pieni glykeeminen indeksi. Vaihe kestää kaksi viikkoa tai niin kauan, että on pudotettu haluttu määrä painoa. Hedelmiä suositellaan lounaalla tai päivällisellä muttei aamiaiseksi. Riisi ja perunat eivät ole täysin kiellettyjä, mutta perunoiden sijaan suositellaan bataatteja tai kukkakaalisosetta, ja valkoinen riisi ja leipä korvataan tummalla tai villiriisillä sekä kokojyväleivällä. Voileivät voi korvata myös salaatinlehtiwrapeilla. Vaihe 3 on koko elämän pituinen painonsäilytysvaihe, jossa sitoudutaan tiettyihin periaatteisiin ja vältetään hiilihydraatteja ja rasvoja.

Tämä vähäkalorinen, korkeaproteiininen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio sallii terveelliset rasvat, kuitupitoiset ruoat ja hyvät hiilihydraatit kohtuullisina annoksina. Tutkimusten mukaan niiden kohtuullinen käyttö helpottaa painon pitämistä normaalilukemissa.

Plussat

– Tiukassa ykkösvaiheessa paino putoaa vähäisen kalorimäärän ja siihen liittyvän nesteen poistumisen vuoksi.
– Pitkään kestävä vaihe 3 puuttuu useista muista samankaltaisista dieeteistä.

Miinukset

– South Beach -dieetti on muunnelma hiilihydraatteja rajoittavista dieeteistä, joita monet pitävät hankalina noudattaa.
– Dieetillä ei välttämättä saa tarpeeksi kalsiumia.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

1 kommentti

  1. Teija 26.6.2017 klo 11:14

    tää oli 5/5

Kirjoita kommentti