Atkinsin dieetti

 • Johanna / Artikkeli päivitetty 13.3.2019 / 4 kommenttia

Vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Atkinsin dieetti on yksi maailman tunnetuimmista vähähiilihydraattisista ruokavalioista. Tämä dieettiruokavalio nousi yleiseen tietoisuuteen kirjasarjalla, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1972. Ruokavalio on saanut nimensä kehittäjänsä, lääketieteen tohtori Robert Atkinsin (1930–2003) mukaan.

Atkinsin dieettiä pidetään tällä hetkellä tehokkaana tapana vähentää painoa ja hoitaa liikalihavuutta. Tätä dieettiä on kuitenkin arvosteltu voimakkaasti koko sen olemassaolon ajan. Kritiikki on kohdistunut erityisesti terveyshaittoihin, joita yleisiin ravintosuosituksiin nähden normaalia suuremman rasvan ja proteiinin syönnin on pelätty aiheuttavan. Lisäksi on epäilty, että ruokavaliota noudattamalla ei ole mahdollista saada ravintosuositusten mukaista määrää ravintokuituja. Lyhytaikaisissa tutkimuksissa Atkinsin dieetillä ei ole kuitenkaan todettu olevan haitallisia vaikutuksia terveydelle, päinvastoin.

Kun Atkinsin dieettiä verrataan toiseen vähärasvaiseen dieettiin, painonpudotusnopeus oli kuuden kuukauden mittaisessa tutkimuksessa yli kaksinkertainen. Toisessa, vuoden mittaisessa tutkimuksessa painonpudotus oli 6 kuukauden jälkeen noin kaksinkertainen tavalliseen ruokavalioon verrattuna, mutta noin vuoden kuluttua ero ei enää ollut merkittävä.

Plussat

– Syö rasvaa ja proteiinia niin paljon kuin haluat
– Pysy kylläisenä pidempään
– Painon putoaminen
– Helppo aloittaa ja jatkaa

Miinukset

– Ei sovi kasvissyöjille
– Rajoittaa hiilihydraattien saantia, joka voi edistää kuivumista ja lisätä heikkoa oloa
– Rajoittaa tärkeiden ravintoaineiden saantia
– Ei sovi kenellekään, jolla on diabetes tai sydän- tai munuaistauteja
– Lisääntynyt sydänkohtausten riski, ummetus ja pahanhajuinen hengitys (”Atkins breath”) sekä voimakkaasti ammoniakille haiseva, polttava virtsa.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

4 kommenttia

 1. Marge T 3.1.2014 klo 11:11

  Sopii diabeetikolle

  • Vhh auttoi 3.9.2015 klo 09:31

   Atkinsin dieetillä kahdessa kuukaudessa paino putosi 20 kg ja 6kk eteenpäin vielä 5 kg ja on pysynyt jo 3 v.Samalla putosi sokeriarvot (kakkos tyyppi diabeetikko) lähes normaaliksi ja kaikki rasva-arvot normalisoituivat. Verenpaine asettui myöhemmin..alle 2 v.Enää on minimilääkitys.

 2. Markus Vuori 9.1.2014 klo 11:28

  Ehkä (joidenkin) lääkäreiden mielestä ei sovi diabeetikoille, mutta aika monet kokemukset kertovat toista. Ummetuksesta ja polttavasta virtsastakin olen vahvasti eri mieltä oman ja tuttavieni kokemuksen pohjalta. Kuituja ei tule suomalaisten ravintosuositusten mukaisesti, mutta eiköhän niiden suositusten uhriksi olekin jo joutunut riittävän monta ihmistä?

 3. Suursika 1.2.2015 klo 15:26

  Ykköstyypin diabeetikoille voi olla vaarallinen (ketoaineiden vuoksi), mutta kakkostyypin diabeetikot saavat sairauden remissioon tällä dieetillä. Samoin verenpaineesta, ärtyvästä suolesta ja allergioista kärsivät voivat saada apua.

Kirjoita kommentti