Pritikinin dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 27.3.2019

Pritikinin -dieetti kuidut vihannekset
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Pritikinin dieettiä on muokattu alkuperäisestä niin, että se kelpaa terveen elämän ohjenuoraksi vaikka loppuelämäksi.

Päivittäistä liikuntaa ja stressinhallintaa korostetaan entistä enemmän. Alunperin dieetti kehitettiin sydäntautien hoitoon ja ehkäisyyn.

Sen aikana nautitaan hyvin vähän rasvaa ja paljon kuitua, ja ruokavalion ja liikunnan avulla paino putoaa tehokkaasti. Siksi Pritikinin dieetti saavuttikin nopeasti suosiota.

Dieetillä muutetaan omaa ruokavaliota perusteellisesti: rasvaa saa nauttia enintään 10 % päivittäisestä kalorimäärästä, proteiineja 10-15 % ja hiilihydraatteja 75-80 %. Näin saadaan päivässä ainakin 35 g kuitua, alle 100 ml kolesterolia ja 600 ml natritumia.

Ruokien korvaamiseksi toisilla on laadittu vaihtotaulukoita, ja ruoka-aineet on luokiteltu kolmeen ryhmään: ”Siitä vain”, ”etene varovasti” ja ”seis”. Laihduttajaa rohkaistaan suosimaan hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Pritikinin dieetin uusin versio keskittyy entistä enemmän vähäkalorisiin ruokiin.

Plussat

  • Kokonaisvaltainen lähestymistapa laihduttamiseen on tehokas keino karistaa kilot ja suojata sydäntä.
  • Dieetti painottaa hedelmiä, vihanneksi ja kokojyvätuotteita, mikä sopii hyvin kasvissyöjille.

Miinukset

  • Pritikiniin suositellaan sitoutumaan koko eliniäksi. Se kuitenkin rajoittaa omia ruokavalintoja melkoisesti, ja sillä nautitaan vain vähän rasvaa ja paljon kuituja. Dieetti vaatii siis suunnittelua, ja sitä voi olla hankala sovittaa omaan arkeensa.
  • Kalsiumia ei välttämättä saada tarpeeksi, joten jos dieettiä noudattaa pitkään, on nautittava kalsium-vahvennettuja mehuja ja kasvimaitoja sekä ravintolisiä.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

Kirjoita kommentti