Hiivaton dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 7.3.2019 / 1 kommenttia

Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Tämä dieetti pyrkii tasapainottamaan hiivan määrää elimistössä ja pysäyttämään hiivatulehdusta aiheuttavien bakteerien liikakasvun karsimalla hiivaa sisältäviä tuotteita ruokavaliosta.

Hiivattoman dieetin kehitti 1980-luvulla tohtori William G. Crook, joka mainitsi ensimmäisenä hiivasyndrooman käsitteen kirjassaan The Yeast Connection (1986). Kirja sai jatkoa teoksista The Yeast Connection and Women (1998) ja Women’s Health (2003). Crookin teorian pohjana on se oletus, että hiivan liikatuotanto naisten elimistössä liittyy liian hiivapitoisten ruokien nauttimiseen, ja joitakin kroonisia terveysongelmia voidaan parantaa väittämällä hiivaa ruokavaliossa. Crook antoi vähähiivaiselle ruokavaliolle nimen Candida diet. Hän on sittemmin kehittänyt ja muunnellut dieettiään, ja monet muutkin ovat laatineet siitä lukuisia, edelleen käytössä olevia muunnelmia.

Dieetin perustana on se olettamus, että Candida albicans -hiivasienen liika nauttiminen aiheuttaa naisille monia kroonisia sairauksia kuten kroonista väsymystä, nenän sivuontelotulehdusta, ärtyneen suolen oireyhtymää, migreeniä ja PMS-oireita. Sairauksien oireet lievittyvät, jos ruoansulatuskanavassa vallitsee terveellisten bakteerien ja sienien tasapaino. Se saadaan aikaan väittämällä niitä ruokia, joiden oletetaan edistävän hiivasienen kasvua.

Ruokavaliosta poistetaan hiivattomalla dieetillä kaikki sokeri ja sokeripitoiset ruoat, nopeat hiilihydraatit, monet hedelmät ja valmiiksi pakatut tai jalostetut ruoat, sillä niissä voi olla esimerkiksi haitallisia lisäaineita. Hiivaa sisältävät ruoat kuten leivät, maitotuotteet, mausteet, lihajalosteet, mallastuotteet, suurin osa hedelmistä ja edellisiltä aterioilta jäänyt ruoka, johon voi muodostua homesientä, kuuluvat ehdottomasti vältettävien ruokien listalle dieetin kymmenen ensimmäisen päivän ajan.

Dieetillä kehotetaan nauttimaan kahdeksan lasillista vettä päivässä mutta varoitetaan, että hanavedessä voi olla lyijyä, epäterveellisiä bakteereja tai loisia. Hedelmämehuja, kahvia, alkoholia tai kevytjuomia ei suositella.

Jotkut dieetin osa-alueet on kehitetty hoitamaan tietynlaisia hiivainfektioita, mutta tutkimukset osoittavat, että myös maitohappobakteerit tai jogurtti ovat tehokas keino saavuttaa ruoansulatuskanavan luonnollinen bakteeri-sienitasapaino. Hiivaton dieetti ei sisällä riittäviä perusteluja siitä, miksi tiettyjen ruoka-aineiden kuten hedelmien, maitotuotteiden ja leivän poistaminen ruokavaliosta aiheuttaisi saman.

Plussat

– Karsii ruokavaliosta teollisesti valmistetut, jalostetut sekä sokeripitoiset ruoat

Miinukset

– Hiivattomalla dieetillä rajoitetaan monien ruoka-aineiden nauttimista, joten sitä noudattava ei saa kaikkia välttämättömiä ravintoaineita kuten kalsiumia ja B- ja C-vitamiinia.
– Laihduttajalle tämä erityisruokavalio voi olla vaikea noudatettava, koska siitä poistetaan kaikki ne ruoka-aineet, joiden väitetään tuottavan sokeria.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

1 kommentti

  1. snuus 11.6.2017 klo 11:23

    tai sitten vaan napsit maitohappobakteereja.

Kirjoita kommentti