Kolmen tunnin dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 7.3.2019

Kolmen tunnin dieetti
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Tämä dieetti pitää nälän loitolla, sillä sitä noudattavat syövät säännöllisesti kolmen tunnin välein. Dieetin kehitti kuntosalivalmentaja Jorge Cruise, joka on kirjoittanut myös ”8 Minutes in the Morning” (suom. ”Kuntodieetti: vain 8 minuuttia päivässä”) -kuntoilukirjan jatko-osineen. Kirja esitteli lukijoilleen lyhyitä kunto-ohjelmia, ja he alkoivat toivoa sen jatkoksi painonhallintaohjelmaa, johon ei tarvitsisi lisätä ainakaan kovin paljon liikuntaa. Niin syntyi Kolmen tunnin dieetti, jossa on paljon muista painonhallintaohjelmista tuttuja elementtejä.

Kolmen tunnin dieetissä keskeistä on teoria siitä, että ruoka-aikojen tarkka ajoitus on laihduttamisessa ruoan hiilihydraattimääriä tärkeämpää. Syöminen kolmen tunnin välein pitää äkilliset nälänpuuskat poissa ja aktivoi nälältä suojaavan mekanismin. Verensokeri pysyy tasaisena, ja myös ruoansulatukseen kuluu mandollisimman paljon kaloreita, sillä lämpöä syntyy ruoansulatusprosessissa eniten eli terminen vaikutus on voimakkaimmillaan. Hiilihydraatti- tai muita ruokarajoituksia ei tarvita, ja Visual Timing’ -työkalun avulla voidaan laatia automaattinen ruokailuaikataulu, jonka avulla on helpompi muistaa, milloin ja miten syödä. Tärkeä käsite on ”3-Hour Plate” eli kolmen tunnin lautanen. Lautaselle mahtuu 5-6 päivittäistä ”syömistapahtumaa”, joiden aikana nautitaan rajoitettu määrä vähäkalorista ruokaa: kolme 400-kalorista kunnon ateriaa, kaksi noin 100-kalorista välipalaa sekä yksi 50 kalorin herkku. Päivässä nautitaan n. 1 450 kaloria, ja dieetti kestää 28 päivää. Punainen liha ja hiilihydraatit sallitaan ja kokojyväviljan terveellisyyttä korostetaan. Suosikkeja ovat kuitenkin proteiinipitoiset ruoat, joissa on vähän tyydyttynyttä rasvaa, kuten munanvalkuaiset, valkoinen liha, vähärasvainen jogurtti ja ykkösmaito. Myös paljon omega-3- ja omega-9-rasvahappoja sisältäviä ruokia suositellaan. Voit joko noudattaa kirjan valmiita ruokalistoja tai muokata ateriat itsellesi sopiviksi kirjan ohjeiden mukaan.

Plussat

– Tarkka, vähäkalorinen ruokavaliosuunnitelma säännöllisin välein nautittuine pienine aterioineen ja monine painonpudotusta edistävine vinkkeineen tekee dieetin noudattamisen helpoksi.
– Suunnitelmaan mahtuvat mukaan myös omat lempiruoat ja ulkona syöminen.

Miinukset

– Vaikka dieetti lupaa keskimäärin kilon painonpudotusta viikossa, tulos riippuu laihduttajan kehonrakenteesta ja peruskunnosta.
– Jorge Cruisen vanhoille laihdutustekniikoille ja -käsitteille kehittämät lukuisat uudet, monimutkaiset ja tavaramerkityt termit voivat aluksi tuntua sekavilta.
– Vaikka dieetti väittää, että kaloreita ei tarvitse laskea eikä mitään ruoka-aineita välttää, annoskokojen säätelyssä käytetään mittarina nimenomaan ruoan kalorimäärää.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

Kirjoita kommentti