Mikä on laihduttajan paras ateriankorvike tai ravintolisä?

  • Mira / Artikkeli päivitetty 18.4.2019

Ateriankorvikkeet ja ravintolisät

Aamupala, lounas, päivällinen, illallinen ja välipalat vielä päälle kaikki tämä noin 15:teen tuntiin. Miten ihmeessä nautit päivän aikana tarpeelliset ravinteet saamatta liikaa kaloreita?

Suosittu ja tehokas vaihtoehto on käyttää laihdutustuotteita. Laihdutustuotteet ovat oikein käytettynä kätevä ja helppo laihdutuksen vauhdittaja, mutta on hyvä muistaa että niillä yksinään ei saavuteta pysyviä tuloksia.

Mutta mikä on paras laihduttajan laihdutustuote, kuten ateriankorvike tai ravintolisä? Tai miten yhdistät ne päivittäiseen rytmiisi?

Ollaanpa rehellisiä. Oletan että sinulla on ollut viimeisen kahden kuukauden aikana stressiä?

Stressi ja laihdutus eivät sovi yhteen

Tiesit varmaan, että stressi ja kiireinen elämä kuluttavat elimistön ravinnevarastoja pikavauhtia. Usein stressaantuneena myös syöt huonommin, sillä esimerkiksi univaje saa sinut himoitsemaan sokerisia ja runsashiilihydraattisia ruokia.

Tähän kun vielä lisätään riittämätön ravintoaineiden saanti esimerkiksi kasvisten ja kalan muodossa, painon pitäminen alhaalla on todella vaikeaa.

Pelastukseksi tulevat ravintolisät ja ateriankorvikkeet. Ja vaikeissa tapauksissa esimerkiksi reseptivapaat laihdutusvalmisteet, jotka muun muassa estävät rasvan imeytymistä suolistossa, kiihdyttävät sympaattista hermostoa tai vaikuttavat ruokahaluun ja aineenvaihduntaan.

Ravintolisät

Nykyään erilaisia ravintolisävalmisteita on runsain mitoin ja niiden laaduissa on valtavia eroja.

Miksi käyttäisit ravintolisiä, jos olet ylipainoinen?

Suurin syy niiden käyttöön sinun tapauksessasi on se, että kun päätät aloittaa dieetin (vaikkapa vähähiilihydraattisen ruokavalion), et välttämättä saa tarpeeksi tarpeellisia ravintoaineita. Toki myös yksipuoleinen yleisruokavalio, kuten kasvisten puuttuminen ruoasta, on hyvä syy aloittaa käyttämään ravintolisiä.

Ja riittävä (tai liiallinen) kalorien saanti ei välttämättä kerro siitä, tarvitseko ravintolisiä vai et.

Ravintolisät auttavat laihdutuksessa

Miten löydät juuri sinulle sopivat valmisteet?

Nyrkkisääntönä kannattaa pitää tätä: osta vain laadukasta. Kiinnitä erityisesti huomiota valmisteiden imeytyvyyteen. Halvat ravintolisät tehdään usein huonosti imeytyvistä ainesosista (kuten magnesium- ja sinkkioksidi), jolloin hyöty ei ole sitä mitä haet.

Voit miettiä asian myös niin että jos ostat hyvälaatuisia ihonhoitotuotteita, ne kestävät pidempään ja toimivat paremmin, eikö vain? Sama toimii ravintolisien ja muidenkin laihdutustuotteiden kanssa.

Tunnistat hyvän ravintolisän siitä, että onko magnesium oksidimuodossa. Jos näin on, voi olla myös että valmistaja käyttää tuotteessa yleensäkin halpoja ja huonosti imeytyviä ainesosia.

Tarkista siis tuotteen ainesosaluettelosta, että magnesiumin lähteenä on magnesiumsitraatti, -glysinaatti tai muu "-aatti"-päätteinen muoto. Täma takaa yleensä laadukkaan lopputuloksen, parhaan imeytyvyyden ja tehokkaimman tuloksen. Ainakin se on helpoin tapa tunnistaa sinulle sopiva tuote.

Sama idea pätee myös kalaöljyvalmisteisiin. Ohita halvat Omega 3 -rasvahappotuotteet jo senkin vuoksi, että ne voivat sisältää härskiintynyttä öljyä. Huonolaatuisen öljyn runsas käyttö voi olla jopa haitallista. Tunnistat härskiintyneen öljyn siitä, että suuhusi nousee ikäviä kalanmakuisia röyhtäisyjä. Hyvälaatuinen kalaöljy ei tee tätä tai ainakin maku on hyvin mieto.

Omega 3 -lisäravinne dieetin tukena

Kala-allergikon kannattaa käyttää rypsiöljyä tai muita rypsiöljyä sisältäviä rasvatuotteita tavallista enemmän. Se turvaa tärkeiden ravintorasvojen saannin.

Tiesithän muuten, että voita, kermaa ja pekonia ei missään tapauksessa suositella käytettäviksi rasvan lähteinä.

Huomioi myös, että jos käytät lääkkeitä, joillakin ravintolisien ainesosilla tai vaikuttavilla aineilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Neuvottele siksi hoitavan lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat ravintolisien käytön. Noudata aina pakkausten käyttösuosituksia.

Lisäksi painonpudotukseen markkinoidaan erilaisia luontaistuotteita, joista suurin osa on ravintolisiä sisältäen muun muassa sitriiniä, kuituja, kasviuutteita, kromia ja kofeiinia.

Ateriankorvikkeet

Laihdutus pussikeittokuurilla, -pirtelöllä tai -patukalla sopisiko ateriankorvike sinulle?

Ensisijaisesti korvikkeet on tarkoitettu ylipainoisille. Niiden ideana on pudottaa tehokkaasti painoa ja saada turha syöminen nopeasti hallintaan.

Ateriankorvike tehostaa laihtumista dieetin aikana

Hyvä puoli niissä on, että niillä voi korvata aterioita kuitenkaan ravinnonsaannista tinkimättä. Niistä saa onkin verran tarpeellisia proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Ateriankorvikkeet toimivat laihduttajalle myös vaihtoehtona välipaloille ja tukena tasapainoiselle ruokavaliolle.

Ateriankorvikekuurien teho perustuu siihen, että ne vievät kehosi muutamassa vuorokaudessa ketoositilaan, jossa varastoituneita rasvoja poltetaan energiaksi. Tämä on hyvin tehokas laihtumistapa ja paino voikin pudota noin kilon viikossa. Miehillä ja reilusti ylipainoisilla pudotus voi olla enemmänkin.

Ateriankorvikkeiden iso suosio perustuu pitkälti siihen, että niiden käyttö on helppoa ja selkeää. Et syö päivän aikana mitään muuta kuin tietyn määrän pusseja. Lisäksi vettä kuluu kuurin aikana runsaasti. Yleensä suositus on juoda vähintään kaksi litraa päivässä.

Lisänä kuitenkin suositellaan erilaisia kasviksia sekä noin sata grammaa jotain proteiinipitoista ruokaa, kuten vähärasvaista kalaa, kanaa tai raejuustoa.

Tämä siksi, että ketoosi voi käyttää energianlähteenä myös lihaksiasi. Ylipainoisilla energiaa tuotetaan kuitenkin yleensä ensisijaisesti rasvasta.

Nutrilett-patukat sopivat painonpudotukseen myös pitkällä aikavälillä

Kuva: Nutrilett

Voiko korvikkeita käyttää satunnaisesti?

Ateriankorvikkeiden suurin teho perustuu juurikin ketoosiin, joka vaatii ainakin kahden päivän pituisen paaston. Voit kuitenkin vähentää helposti päivittäistä energiansaantiasi korvaamalla silloin tällöin toisen pääaterian korvikkeella.

Esimerkiksi Nutrilett-patukoissa tai smoothiessa on noin 200 kilokaloria ja lisäksi oikeassa suhteessa rasvaa, proteiinia ja hiilihydraattia. Se riittää tuottamaan sopivan energiavajeen, joka pitkällä aikavälillä voi vähentää painoasi useilla kiloilla. Naisten suositeltava kalorimäärä on 12001500 kcal päivässä ja miehillä 15001800 kcal.

Muista myös samalla nauttia muita ravintorikkaita ja terveellisiä ruoka-aineita ja vähennä turhien sokereiden määrää. Pidä erityisesti huolta proteiinin saannista.

Reseptivapaat laihdutusvalmisteet

Markkinoille on viime vuosina tullut runsaasti laihdutusvalmisteita, jotka lupaavat tehokasta laihtumista vain suun kautta nautittavien pillerien muodossa. Onko näistä todella hyötyä?

Laihdutustuotteiden teho perustuu usein niin sanottuihin “rasvasieppareihin” (Orlistaatti), jotka sitovat itseensä osan syödyssä ruoassa olevista rasvoista ja estävät niiden jäämisen elimistöön. 2530 % rasvoista siis kulkeutuu nopeasti ulosteen mukana ulos kehosta.

Lisäksi on tuotteita, jotka vaikuttavat keskushermostoon vähentämällä näläntunnetta. Nämä eivät kuitenkaan sovi ihmisille, jotka potevat sydän- ja verisuonitauteja.

Orlistaatin maltillisessa käytössä ei ole havaittu mitään vaaraa ja se sopii siksi turvalliseksi itsehoitolääkkeeksi. Ainoa epämiellyttävä sivuvaikutus, joka tuotteella on, ovat ilmavaivat, lisääntynyt suolen toiminta ja löysät ulosteet. Kun ruokavaliosta vähentää huonoja rasvoja, ongelmat vähenevät tai jopa poistuvat.

Tutkimusten mukaan Orlistaatti ja vähärasvainen ruokavalio pudottaa painoa puolen vuoden aikana keskimäärin 3–4 kiloa, mutta parhaimmillaan jopa 8–9 kiloa. Lisäksi se laskee veren kolesterolia.

Tuotteita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, vaan pikemminkin helpottamaan laihduttamisen alkuun pääsyä ja elämäntapamuutosta.

Mikä laihdutusvalmiste sopisi juuri sinulle?

Tällä sivustolla käsittelemme yllä oleviin ryhmiin kuuluvia tuotteita. Pyrimme antamaan sinulle mahdollisimman tarkan kuvan jokaisen testatun tuotteen hyvistä ja huonoista puolista sekä suosituksia tehokkaista käyttötavoista.

Jos sinulla tulee kysyttävää jostain tuotteesta, jätä viestisi kommentteihin ja toimituksemme tai jokin lukijamme voi vastata kysymykseesi. Kiitos ajastasi ja voimia laihduttamiseen!

Klikkaa sinua kiinnostavaa tuotetta.

Nutrilett VLCD -dieetti

Nutrilett-kokemuksia: 9 kiloa pois neljässä viikossa (testaajamme täydellinen opas)

Testasimme Nutrilett-tuotteet kolmen viikon VLCD-kuurilla + yhden viikon palautumisajalla. Lue miten testaajamme koki ketoosin, miten hän paransi dieetin tehoa ja tuunasi herkullisempia Nutrilett-annoksia. Lue lisää: Nutrilett-kokemuksia: 9 kiloa pois neljässä viikossa (testaajamme täydellinen opas)→

XL-S Medical Direct Rasvansitoja

XL-S Medical Direct Rasvansitoja

XL-S Medical Direct Rasvansitojan idea on vähentää ruokavalioon sisältyvien rasvojen kehoon imeytyvän energian määrää. Tuote on tarkoitettu käytettäväksi lihomisen ehkäisyyn ja yleiseen painonhallintaan. Yhdistettynä normaaliin ja tasapainoiseen ruokavalioon sekä säännölliseen liikkumiseen tuote tukee tehokkaasti painonhallintaa. Lue lisää: XL-S Medical Direct Rasvansitoja→

Vivisanté UNIQUE 4 action slimming

4 action slimmingin vaikutus keskittyy painonhallinnan neljään osa-alueeseen; kylläisyydentunteeseen, aineenvaihduntaan, nesteenpoistoon sekä ihon rasvakertymiin (ns. appelsiini-iho). Lue lisää: Vivisanté UNIQUE 4 action slimming→

Modifast-ateriankorvike

Modifast on ateriankorvike ja vähäkalorinen dieetti (LCD = Low Calorie Diet), joka on tarkoitettu terveiden aikuisten painonhallintaan tai laihdutukseen. Tuote sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet, mutta siinä on vain vähän kaloreita. Modifastia voi käyttää joko ainoana ravinnonlähteenä laihduttaessa tai tavallisen ruoan ohessa painonhallinnassa. Lue lisää: Modifast-ateriankorvike→

Liposinol

Liposinol on luonnonmukainen painonhallinnan apuväline, joka on valmistettu Opuntia ficus indica -kaktuksen lehdistä. Valmisteella on kyky sitoa rasvaa ilman farmakologisia vaikutuksia tai haitallisia sivuvaikutuksia. Lue lisää: Liposinol→

Alli

Apteekin itsehoitotuotteena myytävä Alli on tarkoitettu selvästi ylipainoisille ihmisille, joiden painoindeksi on yli 28. Lääkkeen tarkoituksena on tukea painonpudotusta terveellisten elintapojen avulla. Lue lisää: Alli→

Chili Burn

Chili Burn on ravintolisä, mikä sisältää tehokkaita, erityisesti rasvan palamiseen vaikuttavia ainesosia. Valmiste on myös hyväksi vatsalle, turvotukseen ja ilmavaivoihin. Lue lisää: Chili Burn→

Allévo

Allévo-ohjelma koostuu erittäin vähäenergisistä painonpudotustuotteista ja Internetissä toimivasta painonhallintaklubista. Allévo-klubin jäsen saa henkilökohtaisen ohjelman, joka sisältää lääkäreiden, ravitsemusasiantuntijoiden ja käyttäytymisterapeuttien antamia neuvoja terveydestä, ravinnosta ja Lue lisää: Allévo→

ACDK Easy Diet -tuotteet aktivoivat ketoosin

ACKD Easy Diet

Huom! Easy Diet -tuoteperhettä ollaan luultavasti lopettamassa, koska tuotteita on erittäin vaikea löytää. Lisäksi verkkokaupat myyvät hajapusseja puoleen hintaan ja jopa 10 senttiä kappale. Suosittu Lue lisää: ACKD Easy Diet→