Gluteeniton ruokavalio

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 12.4.2019

Gluteeniton ruokavalio
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Keliaakikon elimistö ei enää pysty sulattamaan viljan sisältämää gluteeni-nimistä proteiinia. Keliakiaa kutsutaan myös gluteeniyliherkkyydeksi.

Gluteenia on muun muassa vehnässä, rukissa, ohrassa ja niiden sivutuotteissa.

Kaupasta saatavaa kauraa ei suositella keliaakikoille, sillä niissä voi olla muiden viljojen aiheuttamia epäpuhtauksia. Suomesta saa kuitenkin erikoiskauraa, joka on käsitelty erillään muista viljoista ja jota voi nauttia kohtuullisia määriä. Suomen lainsäädännön mukaan kaura ei ole gluteeniton vilja.

Jos keliaakikko syö gluteenipitoista ruokaa, hänen immuunijärjestelmänsä alkaa tuottaa vasta-aineita, jolloin ohutsuolen nukka vautioituu ja suoli tulehtuu.

Gluteeniton ruokavalio helpottaa kalsiumin, raudan, folaatin ja muiden ravintoaineiden imeytymistä ohutsuoleen.

Yhdistettyä gluteenitonta ja kaseiinitonta dieettiä käytetään nykyään yhä enemmän autismin hoitoon, mutta sen tehosta ei ole vielä saatavilla varmaa tieteellistä tutkimusta.

Elämänmuutokset

Keliaakikon on noudatettava gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä. Tällöin on hyvä opetella ulkoa ne ruoka-aineet, joita on vältettävä ja luettava tarkoin tuoteselosteet. Kannattaa myös opetella leipomaan ilman vehnäjauhoja ja valmistamaan gluteenitonta ruokaa.

Lisäksi monivitamiinitabletteja suositellaan otettavaksi, koska gluteeniton ruokavalio on jossain määrin ravintoaineköyhää.

Sallitut viljatuotteet ja vastavat raaka-aineet

Kielletyt tuotteet

  • Vehnä (myös durum, kamut ja speltti)
  • Ohra (myös oluet, mallas ja oluthiiva)
  • Ruis

Plussat

  • Gluteeniton ruokavalio on tehokas hoitokeino, ja gluteenittomia tuotteita tulee markkinoille koko ajan enemmän.
  • Gluteenittomia tuotteita saa jo monista kaupoista ja Internetistä.

Miinukset

  • Jotkut gluteenittomat erikoistuotteet ovat kohtalaisen kalliita.
  • Monet ruoat sisältävät ainakin pieniä määriä vehnää, joten ruokaostosten tekeminen vaatii tarkkuutta ja pakkausmerkintöjen huolellista lukemista.
  • Ulkona syöminen ja ruoan tilaaminen kotiin voi olla hankalaa, koska aina ei pysty selvittämään, mitä ainesosia ruokaan on käytetty.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

Kirjoita kommentti