Dean Ornish -dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 12.4.2019

Dean Ornish -dieetti
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Tämä vähärasvainen kasvisruokavalio sisältää hitaita hiilihydraatteja kuten kokojyvätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia. Sitä noudattamalla voi pudottaa painoa ja taistella sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Dean Ornish on sydäntautien erikoislääkäri ja kliinisen lääketieteen professori San Franciscon yliopistossa. Hänen lukuisat tutkimuksensa ja tieteelliset julkaisunsa ovat osoittaneet, että sydäntautien kehitys voidaan pysäyttää ja kääntää laskuun potilaan terveyttä parantaa ja kehon ylimääräisiä rasvavarastoja keventää muuttamalla elintapoja ja ruokavaliota. Ornishin teos ”Eat more, weight less” pääsi New York Timesin best seller -listalle vuonna 2002.

Dean Ornishin dieetti perustuu kasvissyöntiin. Se tähtää painonpudotuksen lisäksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tai jopa parantamiseen ja neuvoo syömään tuoreita käsittelemättömiä ruokia. Hitaita hiilihydraatteja ja paljon erilaisia hedelmiä ja vihanneksia joista saa riittävästi hiilihydraatteja ja proteiinia. Näin aineenvaihdunta ei hidastu, eikä laihduttaja tunne nälkää. Vain 10 % dieetin kokonaiskalorimäärästä tulee rasvasta, eli ruokavalio on hyvin tiukka. Se rajoittaa myös nopeiden hiilihydraattien nauttimista, joita saadaan esimerkiksi sokerista ja hunajasta. Näin kaloreita ei nautita dieetillä liikaa ja kuitupitoiset kasvikset tekevät kylläiseksi. On saatu pitäviä tieteellisiä todisteita siitä, että Dean Ornishin -dieetti todella parantaa sepelvaltiomotautia tai estää sen puhkeamista. Painon putoaminen dieetin aikana johtuu vähäisestä kalorimäärästä.

Plussat

– Dean Ornishin dieetillä voi laihtua ja torjua sydänsairauksien riskiä.
– Kasvisruoista saadaan paljon terveellisiä fytokemikaaleja.

Miinukset

– Dieetti on rajoitetumpi kuin normaali kasvisruokavalio, joten lihansyöjien ei varmasti ole helppo tottua siihen.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

Kirjoita kommentti