GI-dieetti

  • Johanna / Artikkeli päivitetty 7.3.2019 / 1 kommenttia

GI-dieetti glykeeminen
Lukijoiden arvosana tälle dieetille:

Glykeeminen indeksi, eli Gl luokittelee hiilihydraatit sen mukaan, miten ne vaikuttavat veren sokeritasoon.

Ruoan sulamisnopeutta mitataan vertaamalla sitä glukoosin glykeemiseen indeksiin joka on 100 eli korkein mahdollinen. Useimmat niistä ruoista, joilla on korkea glykeeminen indeksi eli Gl, ovat hyvin pitkälle käsiteltyjä ja jalostettuja.

GI-dieetillä suositaan ruokia, joista vapautuu sokeria vereen hitaasti ja jotka näin ollen antavat tasaisesti energiaa pidemmäksi aikaa. Indeksi voidaan soveltaa suoraan painonpudotukseen: Korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineet antavat nopeasti energiaa mutta saavat nälän palaamaan aivan yhtä nopeasti.

Alhaisen glykeemisen indeksin ruoat muodostavat GI-dieetin rungon, koska ne sulavat hitaammin ja jättävät nauttijansa kylläiseksi pidemmäksi aikaa. Pitkälle käsitellyt sokeripitoiset ruoat puolestaan nostavat verensokeria hetkeksi, jolloin haima vapauttaa paljon insuliinia.

Kun sokerin aiheuttama energiapiikki alkaa haihtua, nälkä palaa nopeasti. Kun veressä on paljon glukoosia, keho käyttää ravinnoksi sitä eikä omia rasvavarastoja. Painonpudotuksessa on siis tärkeää pitää veren insuliinitaso matalana.

Joissakin dieetin muunnelmissa on esitetty listoja ruoka-aineista, joilla on korkea, keskiverto tai matala (55 tai alle) glukeeminen indeksi. Toisissa versioissa ruoat jaetaan kolmeen ryhmään:

  • Punaisiin (vältettävä jos haluaa pudottaa painoa)
  • Keltaisiin (voidaan syödä joskus)
  • Vihreisiin (voidaan nauttia vapaasti).

Plussat

  • GL-dieetti on sekä terveellinen että vaihteleva.
  • Sen tieteellisesti todistettuja etuja ovat mm. matalampi verensokeri ja vereen erittyvän insuliinin pienempi määrä, joten se sopii mainiosti diabeetikoille.

Miinukset

  • Kaikkien ruokien glykeemista indeksiä ei kuitenkaan ole määritelty.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

1 kommentti

  1. Glykeeminen Indeksi 24.8.2020 klo 02:48

    Glykeeminen indeksi, eli Gl luokittelee hiilihydraatit sen mukaan, miten ne vaikuttavat veren sokeritasoon. Ruoan sulamisnopeutta mitataan vertaamalla sitä glukoosin glykeemiseen indeksiin joka on 100 eli korkein mahdollinen. Useimmat niistä ruoista, joilla on korkea glykeeminen indeksi eli Gl, ovat hyvin pitkälle käsiteltyjä ja jalostettuja.

Kirjoita kommentti