Cambridge-dieetti

Cambridge-dieetti

Cambridge-dieetti oli alun perin hyvin vähäkalorinen. Nyt se painottaa kuutta askelta kohti painonpudotusta ja päivittäin vaihtuvia kalorisuosituksia.

Cambridge-dieetin kehitti tohtori Alan Howard, joka tutki sairaalloisen lihavuuden mekanismeja Cambridgen yliopistossa 1960- ja 1970-luvuilla. Tutkimusta jatkoi tohtori Ian McLean-Baird.

Nykyisin Cambrigde on suosittu laihdutustuotemerkki, jolla on jakelijoita myös Suomessa. Cambridgekuurilla nautitaan dieettikeittoja ja pirtelöitä joko valmiina tai veteen sekoitettavina jauheina.

Dieetissä on kuusi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on saavuttaa lievä ketoosi nauttimalla vain vähän hiilihydraatteja ja kaloreita, joten kaikkia ohjelman ateriankorvikkeita ei voi vielä tässä vaiheessa käyttää. Kun painoa alkaa pudota, sallittua kalorimäärää kasvatetaan ja siirrytään dieetin seuraaviin vaiheisiin, kunnes päästään tavoitetulokseen. Silloin jäädään viimeiseen eli ihannepainon ylläpitovaiheeseen, jota kutsutaan pitkäaikaisen pysyvän tuloksen vaiheeksi.

Jokainen painonpudottaja työskentelee yhdessä oman koulutetun cambridge-konsulenttinsa kanssa, jota tapaa säännöllisesti.

Dieetti esittelee neljä askelta menestykseen: persoonallinen analyysi, painonpudotus, stabilisaatio ja pitkäaikainen pysyvä tulos. Ne liittyvät kuurin kuuteen eri kalorivaiheeseen: ykkösvaiheessa saa nauttia 415-554 kaloria päivässä ja sitä noudatetaan korkeintaan neljä viikkoa, vaiheessa 2 nautitaan päivässä 790 kaloria, kolmannessa vaiheessa 1 000 kaloria, neljännessä 1 200 kaloria, viidennessä 1 500 kaloria ja viimeisessä eli kuudennessa yli 1 500 kaloria.

Painonpudotus johtuu alhaisesta kalorimäärästä, joten paino luultavasti nousee, kun laihduttaja lakkaa käyttämästä Cambridgekuurin tuotteita ja alkaa taas nauttia energiapitoisempaa ruokaa.

Plussat

  • Jokainen ateriavaihtoehto on vitaminoitu ja täyttää noin kolmasosan suositellusta päivittäisestä vitamiini- ja mineraalintarpeesta. Määrä saattaa hieman vaihdella maittain.
  • Kuurilla kehotetaan nauttimaan paljon nestettä. Kaksi ensimmäistä vaihetta sisältävät erittäin vähän kaloreita ja hiilihydraatteja ja potkaisevat painonpudotuksen välittömästi käyntiin.

Miinukset

  • Alkuvaiheen ruokalistassa ei myöskään ole paljon vaihtelua.
  • Koska useimmat Cambridgekonsulteista ovat kuurin entisiä käyttäjiä, heillä ei välttämättä ole ravitsemustieteen tutkintoa.
  • Matalakalorisuutensa vuoksi Cambridgekuuri ei sovellu pitkäaikaiseen käyttöön, ja sillä käytettävät tuotteet ovat melko kalliita.

Jaa tämä sivu:

Arvostele tämä dieetti: 
Lyhyet ja kevyet

Jos sinulla on kuntopyörä tai jokin muu kuntolaite, siirrä se television ääreen. Mielisarjaa katsoessa kuntoilet huomaamattasi.